chinese

VERGOEDING DOOR ZORGVERZEKERAAR IS MOGELIJK MITS U AANVULLEND VERZEKERD BENT

Therapeutische Tuina 

Hierbij gaat men uit van het holistisch principe dat lichaam en geest een eenheid zijn. Via de meridiaanbanen en de acupunctuurpunten op het lichaam kan zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid van de mens positief worden beïnvloed.

Deze behandeling heeft een diepe krachtige werking die tot doel heeft het lichaam in balans te brengen. Door middel van zeer gevarieerde manipulatietechnieken worden de verschillende energiebanen in het lichaam gestimuleerd en energieblokkades opgeheven. Hierdoor wordt het zelf genezend mechanisme geactiveerd en kan het bij vele ziektes een gunstige invloed hebben. De technieken bestaan uit knijpen, kneden, rollen, drukken, duwen, en trekken.

Cupping is een methode waarbij een plastic glaasje wordt aangebracht op het huidoppervlak. Deze wordt vacuum gezogen, waardoor de huid omhoog wordt getrokken. Hierdoor worden de bloedvaten opgerekt waardoor er weer doorbloeding ontstaat. Cupping is een alternatief voor een intensieve massage en heeft een enorme dieptewerking.

Guasha betekent een ziekte uit het lichaam schrapen. Tijdens deze behandeling wordt een speciale kruidenolie op het lichaam aangebracht waarna met een jadesteen de te behandelen plek wordt gemasseerd. Deze techniek is een zachte, vriendelijke, niet pijnlijke behandeling.

Moxa is een behandeltechniek waarbij het gedroogde kruid Bijvoet, in de vorm van een kegeltje, wordt aangestoken en het gloeiende kruid wordt aangebracht boven de acupunctuurpunten. Daardoor treedt via het acupunctuurpunt verwarmde energie het lichaam binnen. Deze behandeling wordt als aangenaam ervaren.

Acupunctuur

Deze traditionele Chinese geneeswijze herstelt de energiestromen door naalden op specifieke punten van het lichaam te plaatsen. Die punten hebben te maken met de Qi, ofwel de levensenergie. Ze bevinden zich op plekken van de meridianen (kanalen van de levensenergie) Deze meridianen staan in verbinding met organen. Acupunctuur heft energieblokkades in de meridianen op en laat de levensenergie weer vrij stromen. Acupunctuur wordt vaak in combinatie met kruidentherapie uitgevoerd.

Tong- en polsdiagnostiek

Voor het voelen van de pols  worden de pulsaties van de arteria radiales (polsslagader) gebruikt.  Er zijn twaalf posities (zes aan de linker en zes aan de rechter pols). Elke positie heeft een oppervlakkig en diep niveau. De reflexie van de pulsaties  geven een indicatie over het functioneren van organen, systemen en emoties in het lichaam. De observatie van de tong levert duidelijk zichtbare aanwijzingen van het onevenwicht van de client. Een gezonde tong is bleek-rood, licht vochtig heeft een licht wit beslag en past goed in de mond.

Kruiden patentformules

Met behulp van Kruidenpatentformules kan ik u op een effectieve manier ondersteunen. De kruiden zitten verwerkt in tabletten wat het innemen vergemakkelijkt.

Patentformules kunnen worden ingezet bij klachten zoals: hoofdpijn, griep en verkoudheid, spierklachten, maag- en darmklachten, insomnia, moeheid.

Voedingsadviezen

De Traditionele Chinese Geneeskunde denkt niet in vitamines en mineralen, maar meer in de (thermische) werking en energetische waarde van voedingsmiddelen. Thermisch wil zeggen of een voedingsmiddel koud, warm of neutraal is. Met energetisch wordt bedoeld of een voedingsmiddel zout, zuur, bitter, zoet of scherp is.

Binnen de TCM worden de vijf elementen (water, vuur, aarde, hout en metaal) gebruikt om ziekte en gezondheid te verklaren. Bij ieder element hoort een smaak. Zout (water), zuur (hout), bitter (hart), zoet (aarde) en scherp (metaal). In de voeding moeten alle elementen vertegenwoordigd zijn, waarbij zoet (aarde) het neutrale en bindende element is. Als we vanuit het principe van Yin en Yang kijken, dan zijn de smaken scherp en zoet Yang en daardoor verwarmend van aard. Zuur, bitter en zout zijn meer Yin en daardoor verkoelend van aard.

Wanneer je bijvoorbeeld weinig energie hebt, een zwaar gevoel in armen en benen, en vochtophoping, dan is het advies om bitter-warme voedingsmiddelen, dranken en specerijen te gebruiken. Geen melkproducten en rauwkost.

Wanneer je een teveel aan hitte hebt, een rode gelaatskleur, en onrust, dan is het advies om regelmatig zuur-verfrissende voedingsmiddelen te gebruiken.