chinese

VERGOEDING DOOR ZORGVERZEKERAAR IS MOGELIJK MITS U AANVULLEND VERZEKERD BENT

Wat is Traditionele Chinese Geneeswijze?
Het holistisch denken, ofwel het idee dat alles met elkaar in verband staat, is een belangrijk uitgangspunt in de Chinese geneeskunde (TCM). Geen enkele ziekte komt uit het niets tevoorschijn. Ziekte is een gevolg van balansverstoringen die in het verleden zijn ontstaan. De gehele mens wordt in ogenschouw genomen, als we de geestelijke en lichamelijke balansverstoringen die de klachten veroorzaken, willen identificeren.
Welke verschillende technieken en/of therapieën zijn er mogelijk?

• Pols- en tongdiagnose;
• Oor-acupunctuur;
• Cupping;
• Moxatherapie;
• Kruidenpatentformules Chinese;
• Iriscopie;
• TuiNa massagetherapie.

Waarom Traditionele Chinese Geneeswijze?

• Holistische benadering;
• Klachten anders zien en behandelen;
• Altijd oorzaak van klachten zoeken;
• Meerdere behandeltechnieken;
• Unieke aanpak per cliënt;
• Als reguliere behandeling niet de gewenste resultaten geeft;
• Bij psychosomatische klachten.

Therapeutische Tuina 

Hierbij gaat men uit van het holistisch principe dat lichaam en geest een eenheid zijn. Via de meridiaanbanen en de acupunctuurpunten op het lichaam kan zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid van de mens positief worden beïnvloed.

Deze behandeling heeft een diepe krachtige werking die tot doel heeft het lichaam in balans te brengen. Door middel van zeer gevarieerde manipulatietechnieken worden de verschillende energiebanen in het lichaam gestimuleerd en energieblokkades opgeheven. Hierdoor wordt het zelf genezend mechanisme geactiveerd en kan het bij vele ziektes een gunstige invloed hebben. De technieken bestaan uit knijpen, kneden, rollen, drukken, duwen, en trekken.

Cupping is een methode waarbij een plastic glaasje wordt aangebracht op het huidoppervlak. Deze wordt vacuum gezogen, waardoor de huid omhoog wordt getrokken. Hierdoor worden de bloedvaten opgerekt waardoor er weer doorbloeding ontstaat. Cupping is een alternatief voor een intensieve massage en heeft een enorme dieptewerking.

Guasha betekent een ziekte uit het lichaam schrapen. Tijdens deze behandeling wordt een speciale kruidenolie op het lichaam aangebracht waarna met een jadesteen de te behandelen plek wordt gemasseerd. Deze techniek is een zachte, vriendelijke, niet pijnlijke behandeling.

Moxa is een behandeltechniek waarbij het gedroogde kruid Bijvoet, in de vorm van een kegeltje, wordt aangestoken en het gloeiende kruid wordt aangebracht boven de acupunctuurpunten. Daardoor treedt via het acupunctuurpunt verwarmde energie het lichaam binnen. Deze behandeling wordt als aangenaam ervaren.

Acupunctuur

Deze traditionele Chinese geneeswijze herstelt de energiestromen door naalden op specifieke punten van het lichaam te plaatsen. Die punten hebben te maken met de Qi, ofwel de levensenergie. Ze bevinden zich op plekken van de meridianen (kanalen van de levensenergie) Deze meridianen staan in verbinding met organen. Acupunctuur heft energieblokkades in de meridianen op en laat de levensenergie weer vrij stromen. Acupunctuur wordt vaak in combinatie met kruidentherapie uitgevoerd.

Tong- en polsdiagnostiek

Voor het voelen van de pols  worden de pulsaties van de arteria radiales (polsslagader) gebruikt.  Er zijn twaalf posities (zes aan de linker en zes aan de rechter pols). Elke positie heeft een oppervlakkig en diep niveau. De reflexie van de pulsaties  geven een indicatie over het functioneren van organen, systemen en emoties in het lichaam. De observatie van de tong levert duidelijk zichtbare aanwijzingen van het onevenwicht van de client. Een gezonde tong is bleek-rood, licht vochtig heeft een licht wit beslag en past goed in de mond.