Medische Qigong is een specialisatie binnen de Chinese geneeskunde waarbij Qigong wordt gebruikt bij de genezing. Dit kan door thuis Qigong oefeningen te doen, maar ook via diverse healing technieken, waarbij met Qi, disbalansen in de meridianen en organen worden hersteld.

Er zijn vele Qigong stijlen, elk met specifieke toepassingen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, draait het bij Qigong meestal niet om de fysieke bewegingen, maar juist om het werken met energie, concentratie en intentie. Meditatie, stretchoefeningen, liggende, zittende en staande Qigong oefeningen zijn dus net zo belangrijk als de bewegende vormen. De gezondheidseffecten van traditionele Qigong zijn worden in steeds meer wetenschappelijke onderzoeken bevestigd.

Qigong is vrij bekend, dit zijn oefeningen om aan je eigen Qi te werken. Bij medische Qigong wordt deze Qi inzetten om anderen te genezen. Je zou het kunnen vergelijken met Reiki, alleen is Reiki slechts één vorm. In Medische Qigong wordt met Reiki gewerkt, maar daarnaast worden nog veel meer technieken gebruikt.