Onder de therapeutische methoden van de traditionele Chinese geneeskunde neemt de voedingsleer als preventieve maatregel tegen ziekte een belangrijke plaats in.

De Chinese Geneeskunde denkt niet in vitamines en mineralen, maar meer in de (thermische) werking en energetische waarde van voedingsmiddelen. Thermisch wil zeggen of een voedingsmiddel koud, warm of neutraal is. Met energetisch wordt bedoeld of een voedingsmiddel zout, zuur, bitter, zoet of scherp is.

Er worden vijf elementen (water, vuur, aarde, hout en metaal) gebruikt om ziekte en gezondheid te verklaren. Bij ieder element hoort een smaak. Zout (water), zuur (hout), bitter (hart), zoet (aarde) en scherp (metaal). In de voeding moeten alle elementen vertegenwoordigd zijn, waarbij zoet (aarde) het neutrale en bindende element is. Als we vanuit het principe van Yin en Yang kijken, dan zijn de smaken scherp en zoet Yang en daardoor verwarmend van aard. Zuur, bitter en zout zijn meer Yin en daardoor verkoelend van aard.

Wanneer je bijvoorbeeld weinig energie hebt, een zwaar gevoel in armen en benen, en vochtophoping, dan is het advies om bitter-warme voedingsmiddelen, dranken en specerijen te gebruiken. Geen melkproducten en rauwkost.

Wanneer je een teveel aan hitte hebt, een rode gelaatskleur, en onrust, dan is het advies om regelmatig zuur-verfrissende voedingsmiddelen te gebruiken.

Voedingsadviezen worden o.a. ingezet bij:

  • Spijsverteringsklachten (diarree, obstipatie, brandend maagzuur)
  • Luchtweginfecties (verkoudheid)
  • Overgewicht
  • Stress en burn out
  • Overgangs- en menstruatieklachten
  • Huidproblemen